Zimske gume ili gume za sve sezone – koji je najbolji izbor?

Sam naziv zimske gume skreće nam pažnju da su one najbolji izbor za zimu, ali isto tako naziv ‚‚all season”, odnosno gume za sve sezone navodi nas da se zapitamo zašto bismo se zamarali kupovinom, zamjenom i skladištenjem ljetnih i zimskih, ako već postoje univerzalne koje možemo koristiti uvijek. Univerzalne gume imaju prednosti, ali i mane, i važno je da ih sve pažljivo razmotrite u skladu sa svojim uslovima vožnje prije nego što se odlučite za njih.

Osnovne karakteristike guma za sve sezone

Univerzalne gume se proizvode tako da budu mješavina ključnih karakteristika zimskih i ljetnih guma, te da na taj način budu prilagođene vožnji u svim vremenskim uslovima, koliko je to moguće. Šara ovih guma se izrađuje tako da bude između ljetne i zimske, a veliki procenat silike ih približava zimskim gumama, poboljšavajući im performanse i fleksibilnost u hladnijim vremenskim uslovima. Međutim, nije svaka ‚‚all season” guma izrađena na isti način, neke imaju takve karakteristike da će se pokazati dobrima za suvu vožnju, ali će im performanse na mokrom ili snježnom putu biti znatno lošije od zimskih, ili obrnuto.

Već vam postaje jasno da su ove gume kompromis između zimskih i ljetnih, i da se mogu ispostaviti i kao i dobar, ali i kao veoma nebezbjedan kompromis u zavisnosti od drugih faktora. Prilikom odabira guma vozači trebaju uzeti u obzir svoje specifične potrebe, klimatske uslove u kojima najčešće voze, kao i individualne preferencije kako bi pronašli optimalan balans između performansi i sigurnosti tokom cijele godine.

Kada i zašto univezalne gume nisu dobar izbor?

Svojevrstan je izazov postići to da isti pneumatik nudi zadovoljavajuće performanse i na snijegu, ledu i kiši, a i na visokim temperaturama i suvom i zagrijanom asfaltu. Gume za sve sezone će u ljetnim uslovima vožnje često pokazati nedostatke prilikom kočenja, , kada zaustavni put može biti znatno duži nego sa ljetnim gumama. S druge strane, zimske gume su napravljene od mekše smješe kako ne bi mogle da se stvrdnu na minusu i kako bi osigurale dobro prianjanje za podlogu na niskim temperaturama u zimskim uslovima vožnje, a univerzalna guma može zakazati na ovom polju u slučaju ekstermne hladnoće. Najzad, s treće strane - gume za sve sezone se i koriste u svim sezonama, tokom cijele godine, zbog čega su podložne habanju.

Ukoliko prelazite više od 10.000 kilometara godišnje ove gume vam neće potrajati, a ukoliko vozite snažnije i teže vozilo, izborom ovih guma ugrožavate bezbjednost jer teško mogu podržati performanse ovakvog vozila. Takođe, ako živite ili vozite u mjestu gdje još ima prave zime, neočišćenih puteva sa snijegom i minusa, svakako su sigurniji i pametniji izbor zimske gume potpuno prilagođene ovakvim uslovima.

Kada gume za sve sezone mogu biti dobar izbor?

Ono što je zasigurno najprivlačnije kod univerzalnih guma jeste ušteda novca, a osim toga i vremena za zamjene i prostora za skladištenje. No, nema tog novca koji može da bude vrijedan vaše potpune bezbjednosti na putu, stoga ne bi trebalo da se isključivo iz ovih razloga odlučite za njih. Međutim, ‚‚all season” gume primjetno napreduju i sada već mogu da se pronađu solidne opcije među ovom kategorijom pneumatika, ukoliko vaši uslovi vožnje i kategorija vozila dozvoljavaju da ih uopšte razmatrate kao opciju.

Naime, ukoliko vozite gradski model automobila, malo i kompaktno vozilo, ne prelazite velike kilometraže i vozite samo po gradu gdje su putevi redovno očišćeni i uslovi za vožnju više nisu pretjerano otežani ni u toku najhladnijih zimskih dana, guma za sve sezone zaista može biti prihvatljivo - a ako ste spremni da uložite u što kvalitetniju, nekad čak i bolje rješenje. Svakako, ni u svim tim za njih idealnim uslovima nemojte da im testirate granice i izazivate ugrožavanje bezbjednosti.

Prije nego što donesete odluku…

Napretkom tehnologije i materijala napredovala je i proširila se i ponuda guma za sve sezone, do te mjere da je danas zaista moguće pronaći pogodnu univerzalnu gumu u skladu sa gorepomenutim uslovima. Međutim, prije nego što donesete odluku izbora između zimske i ‚‚all season” gume, važno je da imate na umu da postoje drastične razlike između univerzalnih guma različitih proizvođača i modela, isto kao što je to slučaj i sa zimskima. Zato bi, ukoliko se dvoumite, trebalo da pronađete što više testova pneumatika koje planirate da kupite. Uporedite rezultate različitih testiranja, u različitim uslovima, i odlučite u skladu sa dokazanim performansama određene gume. I najkvalitetnije univerzalne gume pokazaće različite performanse u različitim uslovima, stoga je važno da znate koji su vaši lični prioriteti i potrebe i birate u skladu s njima.

Na kraju, za prosječnog vozača sa prosječnim automobilom koji vozi i po brdovitim krajevima i snijegu, prave zimske gume su svakako najbolji izbor. Ipak, ako se sva vaša vožnja svodi na gradske saobraćajne gužve na očišćenim putevima u malom, gradskom modelu vozila, moguće je da vam se gume za sve sezone više isplate. Birajte u skladu sa svojim potrebama, i naravno, birajte odgovorno, jer su gume jedan od najvažnijih faktora bezbjednosti u automobilu.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.