Redovno održavanje vozila je neophodno da biste zadržali prvobitni kvalitet Vašeg vozila u pogledu sigurnosti, udobnosti i performansi. Obuhvata potpuni pregled svih dijelova vezanih za sigurnost Vašeg vozila, za rad Vašeg motora i za elektroniku, zamjenu motornog ulja, filtera ulja, vazduha, kabine i goriva PO PROGRAMU ODRŽAVANJA PROIZVOĐAČA VOZILA. Za svako vozilo su predviđena redovna održavanja u određenim vremenskim razmacima ili nakon određenog broja pređenih kilometara, u zavisnosti od tehničkih karakteristika vozila.

Redovno održavanje vozila - Mali servis
Redovno održavanje vozila - Mali servis

Podrazumijeva zamjenu  motornog ulja i svih filtera Vašeg automobila, a sa ciljem da se što duže očuvaju optimalne performanse motora, sistema za gorivo i klima uređaja.

Kao što znate prilikom rada motora dolazi do neprestanog trenja između pokretnih i nepokretnih delova motora i mora se vršiti podmazivanje.

Da li ste znali?

Motorno ulje koje je u eksploataciji, neprestano se kontaminira produktima sagorijevanja i opiljcima čeličnih i aluminijumskih dijelova motora, te kao takvo gubi svoju viskoznost i trenje polako uništava najfinije obrađene površine motora (karike, klipove, cilindre, košuljice ležajeva i slično).

Ispitivanjem proizvođača ulja je potvrđeno da ulje u eksploataciji svoja svojstva zadržava ali sa neprestanim slabljenjem do pređenih 10.000 km za polusintetička i 15.000 km za sintetička ulja.

Često se događa da automobil troši minimalnu količinu ulja do pređenih 9.000 km, a zatim narednih 1000 km dođe do povećane potrošnje i do 1 litra. To znači da je ulje izgubilo viskoznost i više ne podmazuje dovoljno.

Ukoliko propustite ovaj trenutak i ne dolijete ili ne zamijenite ulje (što bi trebalo u konkretnom slučaju učiniti) već nastavite da vozite automobil, može doći do ozbiljne havarije i lomova motora.

Zamjenom filtera zraka i goriva, omogućavate kompjuteru motora da napravi stehiometrijsku smješu potrebnu za potpuno sagorevanje i dobivanje maksimalne snage motora uz manju potrošnju goriva.

Ukoliko se zamjena ne vrši redovno može doći i dolazi do kvara delova, kao što su protokomjer i drugi senzori usisne grane, dizne za ubrizgavanje i sl.

Stoga je redovan servis najvažniji servis automobila.

Saradnja sa renomiranim proizvođačima ulja i filtera obezbjeđuje, prije svega kvalitetnu uslugu pokrivenu garancijom, kao što su i rezervni dijelovi. Naša preporuka je da se vrši maksimalno do 10.000 km ili jednom godišnje, u cilju dugotrajnosti rada motora.

Dodatni zahvati koje treba izvršiti zavisno od vremenskih razmaka, ili pređenih kilometara koji su definisani u servisnoj knjižici Vašeg vozila, su:

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.