Zašto porast temperatura zahtijeva prelazak na ljetne gume

U periodu između 1. novembra i 1. aprila po zakonu su obavezne zimske gume na automobilima. Međutim, zakon vas ne obavezuje da van ovog perioda koristite ljetne gume, a bez obzira na to, preporučuje se prelazak na njih čim prosječna dnevna temperatura prijeđe 7 stepeni. Svaki tip gume ima različita jedinjenja i različitu smješu, namijenjenu različitom rasponu temperatura. Postoji nekoliko razloga zašto je opasno voziti sa zimskim gumama na višim temperaturama, te ćemo ih prodiskutovati u nastavku teksta.

Osnovne razlike između zimskih i ljetnjih guma

Ljetne i zimske gume razlikuju se u načinu proizvodnje smješe, otporu kotrljanja i dizajnu šare. Naime, smješa za zimsku gumu sadrži više prirodne gume, što joj omogućava da se ne stvrdnjava na niskim zimskim temperaturama, što dalje omogućava bolje i brže kočenje u takvim uslovima. Ima dublje kanale i nepravilniji dizajn šare kako bi imala što bolje performanse u uslovima snijega i leda na putu.

S druge strane, dizajn šare na ljetnim gumama je pravilniji, i zbog manje kanala za odvođenje vode, veća površina gume je u kontaktu s putem, zbog čega su ljetne gume bolje za kočenje i stabilnije u krivinama na visokim temperaturama. Smješa ljetne gume ima bolje prianjanje i na suvom i mokrom putu na visokim temperaturama, a ljetne gume imaju i manji otpor kotrljanja od zimskih.

Zbog ovakvih razlika u karakteristikama, zimska guma se na vrelom asfaltu više troši i topi, a ljetna nema dovoljno dobre performanse u zimskim uslovima. Ljetna će u zimskim uslovima da se stvrdne, a zimska neće dobro prianjati na visokim temperaturama, te je je vožnja sa neodgovarajućim gumama u određenoj sezoni izuzetno opasna.

Ljetne gume su bezbjednije za topliji period godine

Veća količina silika u sastavu zimske gume može dovesti do deformacije na visokim temperaturama i vrelom asfaltu, što, naravno, nije bezbjedno ni po vas same, a ni po druge učesnike u saobraćaju, jer može da dovede do nesreće. Tvrđa smješa ljetnih guma omogućava bolje performanse i na ljetnim sušama, a i na ljetnim pljuskovima. Osim toga, kao što je gore pomenuto, zbog veće površine ljetne gume koja je u kontaktu sa kolovozom, obezbjeđen je kraći put kočenja, te bolja stabilnost i upravljanje, čak i pri velikim brzinama.

Iako zimske gume imaju odlične performanse na niskim temperaturama, one su isključivo za njih i dizajnirane, te će porast temperature da umanji učinak njihove mekše smješe, da poveća trošenje njivog gazećeg sloja, pogorša prianjanje, a samim time - dovede vas u potencijalno opasne situacije otežanog upravljanja vozilom.

Sedam stepeni Celzijusa je vanjska temperatura koja se uzima kao razgraničenje za prelazak na ljetne pneumatike, jer su to već topliji dani kada je zima završena i kada performanse zimskih guma počinju da se pogoršavaju. Svakako, ne treba žuriti sa zamjenom, koja prije prvog aprila nije ni dozvoljena, jer su vremenske prilike još uvijek promjenjive i mogući su iznenadni padovi temperatura. Nije ni samo vanjska temperatura ključni činilac ove priče, nego temperatura podloge, jer je zapravo podloga, odnosno kolovoz, ono što igra ulogu u prianjanju gume. Dakle, sada kada dani postaju dovoljno topli da se putevi zagriju je pravo vrijeme za prelazak na ljetne gume.

Vulkanizeri dodatno savjetuju punjenje ljetnih guma azotom kako biste produžili njihov vijek trajanja. Naime, azot je gušći od vazduha, te će ljetni pneumatici tako zahtijevati rjeđe naduvavanje i manje se zagrijavati na izuzetno visokim temperaturama.

Da li su univerzalne, odnosno ‚‚all season” gume bolje rješenje?

S obzirom na to da klimatske promjene dovode do sve toplijih zimskih perioda, opravdano je pitanje da li je jednostavnije, isplativije i pametnije prosto koristiti univerzalne gume. Zaista, neke univerzalne gume pokazuju odlične rezultate, i ukoliko kategorija vašeg vozila i uslovi vožnje to dozvoljavaju, gume za sve sezone nekada mogu biti sasvim dobar izbor.

Svakako, ovi pneumatici rađeni s nastojanjem da objedine karakteristike i zimskih i ljetnih, ne mogu biti bolji od sezonskih u ekstremnim zimskim ili ekstremnim ljetnim uslovima, a osim toga se i brže troše ako svakodnevno prelazite duže relacije, te stručnjaci ipak više savjetuju upotrebu sezonskih guma. Za koju god opciju da se odlučite, birajte kvalitet potreban za vaše uslove vožnje, jer se na bezbjednosti ne štedi.

Ne nazivaju se, ipak, ljetne gume bez razloga tako

Svakodnevne situacije u saobraćaju kao što su nagla zaustavljanja i skretanja mogu postati opasne ukoliko gume nemaju dobro prianjanje za put. Na visokim temperaturama ovo možete izbeći upravo prelaskom na ljetne gume, jer performanse zimskih pneumatika postaju kontraproduktivne po toplom vremenu.

Dakle, bez obzira na to što vas zakon time ne obavezuje, definitivno bi trebalo da u narednom periodu rasta temperatura zamijenite zimske gume, a idealno bi bilo da ih zamijenite ljetnima.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.