Top 5 rezervnih dijelova koje treba imati u automobilu tokom ljetnih putovanja

Ljetna putovanja automobilom mogu biti uzbudljiva avantura, ali i stresan izazov ukoliko niste adekvatno pripremljeni. Bez obzira da li planirate kratak izlet ili dužu vožnju kroz nekoliko država, neočekivani problemi sa automobilom uvijek mogu pokvariti užitak putovanja. Da biste izbjegli neželjene situacije i bili spremni za svaki potencijalni izazov, važno je imati određene rezervne dijelove u svom vozilu.

U ovom blogu ćemo predstaviti top 5 rezervnih dijelova koje trebate imati u automobilu tokom ljetnih putovanja. Ovi dijelovi će vam omogućiti da brzo reagujete na manje kvarove, osigurate sigurnost svih putnika i nastavite put bez dugih, frustrirajućih zastoja. Pripremite se na vrijeme i uživajte u bezbrižnim ljetnim avanturama!

 1.  Rezervna guma

Nema ništa gore od situacije kada ste na otvorenom putu, daleko od najbliže benzinske pumpe ili servisa, a guma vam se probuši. Zato je rezervna guma neophodan dio opreme svakog automobila, posebno tokom dugih ljetnih putovanja. Bez nje, možete biti prinuđeni da čekate pomoć na putu, što može trajati satima, posebno na udaljenim ili manje prometnim lokacijama.

Savjeti za provjeru stanja rezervne gume

 • Redovno provjeravajte pritisak - rezervna guma treba imati ispravan pritisak kako bi bila spremna za upotrebu. Preporučuje se da pritisak provjeravate najmanje jednom mjesečno i prije svakog dužeg putovanja.
 • Pregledajte gumu na oštećenja - provjerite da li ima bilo kakvih vidljivih oštećenja, pukotina ili istrošenosti.
 • Provjerite rok trajanja - iako rezervne gume nisu u upotrebi svakodnevno, one ipak stare. Provjerite datum proizvodnje i zamijenite gumu ako je starija od pet do šest godina.

Koraci za zamjenu gume u hitnim situacijama

 • Zaustavite vozilo na sigurnom mjestu - ako je moguće, sklonite se sa puta i pronađite ravnu površinu.
 • Postavite sigurnosni trougao iza vozila kako biste upozorili druge vozače.
 • Izvadite potrebne alate, koji uključuju dizalicu, ključ za odvijanje šrafova i rezervnu gumu.
 • Otpustite šrafove - prije nego što podignete vozilo, otpustite šrafove na točku koji mijenjate.
 • Podignite vozilo koristeći dizalicu - dovoljno visoko da možete skinuti oštećenu gumu.
 • Zamijenite gumu - skinite oštećenu gumu, postavite rezervnu i zavrnite šrafove rukom.
 • Spustite vozilo koristeći dizalicu, zatim zategnite šrafove ključem.

Imajte na umu da rezervna guma služi kao privremeno rješenje i da treba što prije posjetiti vulkanizera kako bi se izvršila zamjena ili popravka originalne gume.

 1.  Rezervne sijalice

Svaka sijalica u vašem automobilu ima svoju ulogu, bilo da se radi o prednjim farovima, zadnjim svjetlima ili svjetlima u unutrašnjosti vozila. Kvar na nekoj od sijalica može ne samo da oteža vidljivost, već i da ugrozi vašu sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Zato je važno imati rezervne sijalice u automobilu, posebno ukoliko na ljetni odmor putujete noću. Pored toga, vožnja bez ispravnih svjetala može rezultirati novčanim kaznama. Sa rezervnim sijalicama u vozilu, možete brzo i jednostavno zamijeniti pokvarenu sijalicu i nastaviti put bez dodatnog stresa.

Obavezno ponesite rezervne sijalice za duga i kratka svjetla. Ni rezervne sijalice za kočiona svjetla, poziciona svjetla i migavce nije na odmet imati pri ruci. Iako nisu ključne za bezbjednost, i rezervne sijalice za unutrašnja svjetla mogu biti korisne, posebno na dugim putovanjima noću.

Kako jednostavno i brzo zamijeniti sijalicu

 • Isključite automobil: Prije nego što počnete sa zamjenom, ugasite motor i isključite sva svjetla.
 • Pristupite svjetlu: Otvorite haubu (ili prtljažnik za zadnja svjetla) i pronađite kućište sijalice.
 • Izvadite staru sijalicu: Pažljivo izvadite staru sijalicu iz kućišta, pazeći da ne oštetite konektore.
 • Postavite novu sijalicu: Ubacite novu sijalicu u kućište, pazeći da je pravilno postavljena i čvrsto povezana.
 • Testirajte svjetla: Nakon zamjene, uključite svjetla kako biste provjerili da li nova sijalica radi ispravno.
 1. Rezervna tečnost za brisače

Ljetna putovanja često znače duge vožnje po autoputevima, putevima kroz prirodu i ruralnim oblastima. Tokom ovih putovanja, vaš automobil će neizbježno naići na mnogo prašine, polena i insekata koji mogu znatno zaprljati vjetrobransko staklo. Čisto vjetrobransko staklo je ključno za sigurnu vožnju, pa je stoga rezervna tečnost za brisače poželjan dio opreme.

Prljavo staklo može drastično smanjiti vašu sposobnost da vidite put ispred sebe, posebno pri jakom suncu ili noću, a nedovoljna vidljivost može dovesti do opasnih situacija, uključujući kašnjenja u reakciji na prepreke na putu. Osim toga, korišćenje brisača na suvom staklu može uzrokovati habanje ili oštećenje gumenih dijelova brisača.

Investirajte u kvalitetnu tečnost za brisače koja je efikasna protiv insekata i prljavštine. Koristite tečnost za brisače redovno kako biste održali staklo čistim i osigurali maksimalnu vidljivost. Redovno provjeravajte stanje brisača i zamijenite ih ako su istrošeni ili oštećeni. Osigurajte čisto staklo i sigurnu vožnju, bez obzira na to na koliko prašine i insekata naiđete tokom svog putovanja.

 1. Aparat za gašenje požara

Bezbjednost na putu nije samo pitanje ispravnosti vašeg automobila, već i vaša sposobnost da se nosite s nepredviđenim situacijama. Aparat za gašenje požara je jedan od ključnih komada opreme koji može spriječiti ozbiljnu štetu na vašem vozilu, a u nekim slučajevima i spasiti živote. Tokom ljetnih putovanja, kada visoke temperature mogu povećati rizik od požara, posjedovanje aparata za gašenje požara postaje još važnije.

Požari u automobilima mogu nastati iz raznih razloga - kvarovi u električnom sistemu, curenje goriva, pregrijani motori ili čak nepažljivo odbačene cigarete. Imati aparat za gašenje požara pri ruci može vam omogućiti da brzo reagujete i spriječite da mali požar preraste u katastrofu.

U slučaju požara, prvo i najvažnije je da ostanete smireni kako biste mogli pravilno reagovati. Držite aparat čvrsto i usmjerite mlaznicu ka bazi plamena. Pritisnite ručicu aparata i prskajte sadržaj u kratkim, kontrolisanim mlazovima. Držite bezbjednu udaljenost od vatre, ali budite dovoljno blizu da mlaz doseže požar. Kada se čini da je požar ugašen, provjerite pažljivo da nema žarišta koja mogu ponovo planuti.

 1. Kablovi za startovanje

Baterijski kvarovi mogu se desiti iznenada, posebno tokom ljetnih mjeseci kada su temperature visoke. Ostavljanje svjetla ili radio uređaja uključenih kada je automobil ugašen, dugotrajno parkiranje na suncu ili korišćenje klima uređaja na stajalištu mogu isprazniti bateriju. Kablovi za startovanje su alat  koji vam može pomoći da ponovo pokrenete automobil ako se suočite sa situacijom u kojoj baterija otkazuje, i da nastavite sa svojim putovanjem.

Za pravilno korišćenje kablova za startovanje, pazite da kablovi ne dođu u kontakt sa pokretnim dijelovima motora.Uvijek povezujte kablove u pravilnom redoslijedu, inače možete oštetiti električne komponente vozila. Pročitajte uputstvo za korišćenje koje dolazi uz kablove za startovanje.

Opremite se za sigurno ljetno putovanje

Pored navedenih dijelova, postoji, naravno, podrazumijevana obavezna auto oprema koju po zakonu morate imati u automobilu, kao što su reflektujući prsluk zahvaljujući kome ćete biti vidljivi u slučaju kvara na putu; sigurnosni trougao koji u tom slučaju morate da postavite na odgovarajućoj udaljenosti iza vozila kao vid upozorenja drugim vozačima; komplet prve pomoći za brzu intervenciju u slučaju povreda i sajla ili uže za vuču vozila koje omogućava vuču vozila na rastojanju od 3m do 5m.

Sve ove stavke predstavljaju osnovnu opremu koju bi trebalo da imate sa sobom na svakom putovanju, a posebno tokom ljetnih mjeseci kada su putevi često prometni i vremenski uslovi nepredvidivi. Ne zaboravite da prije putovanja provjerite ispravnost svoje opreme i osigurajte sebi bezbrižan odmor! Sigurno putovanje želi vam Kemoimpex.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.