Savjeti za bezbjednu zimsku vožnju

Kiša, snijeg, zaleđen kolovoz, magla i smanjena vidljivost faktori su koji u toku zimskog perioda znatno otežavaju vožnju bez obzira na iskustvo i sposobnosti vozača. Zbog sopstvene i tuđe bezbjednosti, neophodno je da obavite određene pripreme, kako bi i vaš automobil, a i vi sami, bili spremni za zahtjevne i opasne uslove zimske vožnje.

Zimske gume - prvo i osnovno na šta treba da obratite pažnju

Za bezbjednu zimsku vožnju neophodne, a i zakonom propisane jesu zimske gume. Ovi pneumatici se s razlogom zovu zimski - prilagođeni su zimskim uslovima svojim dezenom i specifikacijama.

Zimske gume imaju više prirodne gume, kaučuka, u sebi, te na niskim temperaturama ostaju meke i bolje prianjaju za površinu u odnosu na ljetnje, i samim time poboljšavaju stabilnost vozila i skraćuju vrijeme kočenja na zimskim putevima.

Svakako, za bezbjednu zimsku vožnju nije dovoljno da samo zamijenite ljetnje gume zimskima, nego i da ih pravilno i redovno održavate i provjeravate. Provjeravajte pritisak u gumama, jer isti opada sa opadanjem temperatura. Osim toga, provjeravajte dubinu šara, jer ukoliko se istroše toliko da je dubina gazećeg sloja 4 milimetra ili manje, više nisu bezbjedne za vožnju i potrebno je da ih zamijenite novima.

Pripremite automobil za zimske uslove vožnje

Svakako je prva stvar na koju treba da mislite sa promjenom godišnjeg doba s ljeta na jesen pa zimu promjena guma, no ne smijete zbog zaokupljenosti gumama da zaboravite i na sve ostale dijelove automobila. Obratite pažnju na ulje u motoru, rashladnu tečnost, brisače stakala i stanje akumulatora. Tokom zime automobilima treba više energije za startovanje motora, tako da akumulator tada zahtijeva posebnu pažnju. Ono što takođe zahtijeva posebnu pažnju tokom zime jeste kočenje, koje zahtijeva i vašu opreznost, ali i provjeru kočione tečnosti i kočionih papučica. Osim toga, obavezno provjerite i svjetlosne signalizacije - farove, stop svjetla, svjetla za maglu i žmigavce.

Naša preporuka je da sprovedete redovni servis vozila prije zimskog perioda, jer u otežanim uslovima vožnje i pri smanjenoj vidljivosti u zimskim mjesecima i nešto što inače može da bude zanemariva sitnica - može postati ozbiljan problem.

Ne zaboravite i da prije započinjanja zimske vožnje treba da sastružete led sa prozora i uklonite snijeg sa svog automobila, kako bi vožnja bila bezbjedna i vama, i vozačima u vašoj blizini.

Pipremite i opremite sebe za zimsku vožnju

Ukoliko ste vozač bez mnogo iskustva u zimskim uslovima vožnje, nije na odmet da prije stvarnog sjedanja za volan po snijegu provježbate i testirate svoj automobil na praznom parkingu. Ispitajte kako se auto ponaša, kako se vi snalazite u ovim otežanim uslovima, testirajte kočnice - i svoje strpljenje. U zimskim uslovima je važno izbjegavati nagle pokrete volanom, izbjegavati naglo i snažno pritiskanje kočnice, ne ubrzavati tokom skretanja, i generalno voziti sporije nego u suvim uslovima dobre vidljivosti. Kako se na mokrom kolovozu neizbježno produžava zaustavni put automobila, neophodno je i držati veće rastojanje između vozila, kao i obraćati pažnju na retrovizore i dešavanja iza vas.

Dodatni pomoćni paket tokom zime nije na odmet kako biste bili unaprijed pripremljeni za nepredviđene situacije. Možete imati u automobilu flašu vode, toplu deku, punjač za telefon, dodatni par tople zimske obuće i slično.

Topla zimska odjeća i obuća, s druge strane, neophodna vam je van automobila, ali u toku vožnje možete da uključite grijanje i oslobodite se debelih slojeva koji vam otežavaju pokretljivost i vidljivost, dobar osjećaj na papučici gasa, kočnici i kvačilu. Za bezbjednu zimsku vožnju neophodno je da budete u mogućnosti brzo i pažljivo reagovati u svakom trenutku.

Svakako, i vaše mentalno stanje i pribranost je uvijek, a pogotovo zimi, ključan faktor za bezbjednu vožnju. Ne započinjite vožnju ukoliko osjećate da ste preumorni ili ukoliko su vremenski uslovi suviše loši i opasni. Ako ne morate, ne krećite u noćne vožnje tokom zimskih otežanih uslova. Ipak, i pored svih savjeta koje neko može da primjeni, u zimskim uslovima su nepredvidive situacije nekad neizbježne, ali ono što možete da uradite ukoliko se nađete u takvoj jeste da ostanete pribrani i smireni. Izbjegavajte kočnicu, pritisnite kvačilo kako biste prekinuli pogon i pokušajte usmjeriti svu fokusiranost na volan kako biste povratili kontrolu nad vozilom.

Važnije je stići bezbjedno nego stići brzo

Za kraj, još jednom bismo da istaknemo važnost sporije i savjesnije vožnje u toku zime. Klizav kolovoz otežava prianjanje i lako dovodi do gubitka kontrole nad vozilom. Otežani zimski uslovi zahtijevaju dodatni oprez i strpljenje - bolje je da krenete i duplo ranije nego što bi trebalo, nego da u zimskim uslovima vozite brzo i neoprezno. Mislite na vlastitu, i bezbjednost svih drugih učesnika u saobraćaju, i obezbijedite sebi i drugima udobnu i prijatnu zimsku vožnju.

U svakom slučaju, ono što je uvijek neophodno za sigurnu vožnju jeste pouzdano i ispravno vozilo, te stoga nemojte zanemariti ni gore pomenute savjete. Želimo vam ugodan i bezbjedan put!

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.