Savjeti za kupovinu najboljeg akumulatora za Vaš automobil

Kvalitetan i pouzdan akumulator jedan je od najvažnijih elemenata sigurne i udobne vožnje. Bez ispravnog akumulatora pokretanje motora, a samim tim i vozila, nije moguće. Međutim, u današnje vrijeme nije dovoljno da akumulator bude samo ispravan. Značaj efikasnog akumulatora nikada nije bio veći, zahvaljujući modernim automobilima sa pregršt elektronike i pomoćnih sistema koji zahtijevaju veliku količinu struje. Stoga, prije kupovine novog akumulatora važno je detaljno istražiti različite opcije, kako biste odabrali najbolje za Vaš automobil.

 

Čemu služi akumulator?

Ako ste vozač, sigurno ste već, u manjoj ili većoj mjeri, upoznati sa principom rada akumulatora. To je uređaj koji služi za proizvodnju i skladištenje električne energije, tako što hemijsku energiju pretvara u električnu. Na fizičkom aspektu, akumulatori rade na principu galvanskih ćelija, tj. baterija, i uglavnom se sastoji od dvije elektrode i elektrolita, koji je najčešće otopina destilovane vode i sumporne kiseline.

Akumulatori su reverzibilni uređaji. Nakon što se isprazne moguće ih je ponovo napuniti, čime se vraćaju u prvobitno stanje i ponovo mogu proizvoditi električnu energiju. Iako mogu trajati i znatno duže, stručnjaci preporučuju da radni vijek akumulatora ne bi trebalo da nadmašuje tri godine, jer ćete na taj način iskoristiti njegove maksimalne performanse, kao i preduprijediti potencijalne nepredviđene situacije.

 

Na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira akumulatora za Vaš auto?

Prije kupovine, odvojite vreme za istraživanje brendova i vrsta akumulatora, kao i za analizu Vaših, kao i potreba Vašeg automobila.

Generalno, starijim modelima automobila nije potreban naročito jak akumulator jer oni imaju manje elektronike i akumulator koriste za pokretanje vozila i napajanje osnovnih potrošača tokom vožnje, poput svjetala, uređaj za reprodukciju muzike, sigurnosne opreme, i drugih.

S druge strane, noviji automobili su u velikoj mjeri zavisni od elektronike - ABS, vazdušni jastuci, ESP, kontrolne jedinice motora samo su neki od uređaja vitalnih za (po)kretanje i bezbjedno upravljanje vozilom. Ovakvim modelima automobila, stoga, potreban je pouzdan i jak akumulator koji će moći da adekvatno odgovori na sve zahtjeve i potrebe vozila.

Nažalost, nepredviđeni kvarovi akumulatora, i to baš onda kada nam je auto najpotrebniji, uglavnom su razlog kupovine novog akumulatora. Kako je sama kupovina često neplanirana i “na brzinu”, vozači se rijetko bave detaljima i najčešće se odluče za akumulator koji nudi odgovarajući odnos cijene i performansi. Ipak, odluka o kupovini ovako važnog dijela vozila ne bi trebalo da se donosi olako, i postoji nekoliko važnih karakteristika koje bi trebalo istražiti prije same kupovine.

Veličina akumulatora

Prvo, važno je odaberete odgovarajuću veličinu akumulatora koja odgovara dimenzijama vozila. Na sreću, mnoga vozila mahom mogu prihvatiti više od jedne veličine.

Rezervni kapacitet (RC)

Rezervni kapacitet označava vreme tokom kog akumulator može stvarati električnu struju u slučaju kvara alternatora prije nego što napon padne ispod vrijednosti neophodne za pokretanje vozila.

Struja hladnog starta (CCA)

Struja hladnog starta predstavlja vrijednost u amperima koju akumulator može podržavati 30 sekundi pri temperaturi od oko -18˚C dok se napon akumulatora ne smanji do neupotrebljivog nivoa.

Amper i Amper-sati

Amper (A) je merna jedinica koja označava količinu elektrona, tj. jačinu električne struje koja protječe kroz strujno kolo. S druge strane, Amper-sati (AH) označavaju kapacitet akumulatora za čuvanje energije.

Akumulator bi trebalo da ima više Ampera nego Amper-sati, jer to označava struju koju akumulator može da prenese preko anlasera u zamajac motora i tako pali auto.

Stariji automobili mogu da rade i sa klasičnim akumulatorom niže startne snage, poput 640 A, i 77 Ah.

Start-stop sistem

Još jedan aspekt na koji bi trebalo da obratite pažnju pri kupovini akumulatora jeste start-stop sistem. Automobili koji poseduju start-stop sistem moraju da koriste odgovarajuće akumulatore koji su predviđeni da ispune sve zahteve start-stop sistema. Vlasnici takvih automobila trebalo bi da traže akumulatore sa oznakom AGM ili EFB. Standardni akumulatori ne mogu se koristiti u automobilima koji imaju start-stop sistem.

 

Brendovi akumulatora

 

Danas postoji mnoštvo brendova koji proizvode kvalitetne, efikasne i pouzdane akumulatore. Među najpoznatijima su Varta, Energizer, Firecell, Mustang, Fiamm i Magnum.

Varta akumulatori

Varta akumulatori posjeduju vjekovnu tradiciju i važe za jedne od najboljih na tržištu. Odlikuje ih dug radni vijek, mali troškovi održavanja, rijetka pojava korozije i vrhunske performanse. Noviji modeli Varta akumulatora koriste start-stop tehnologiju, koja smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova, i produžavaju životni vijek motora, automobilskih guma i celokupnog vozila. Ovaj brend koriste mnogi poznati proizvođači automobila poput Audija, BMW-a, Pežoa, Škode, Fiata, Ferarija, Renoa i drugih.

Energizer akumulatori

Energizer akumulatori koriste naprednu Ca - Ca (kalcij - kalcij) tehnologiju koja vozačima pruža vrhunske performanse, pouzdanost i ne zahtjeva održavanje. Ovaj brend je također dosta raznovrsan, te je njihove akumulatore moguće koristiti u raznim modelima putničkih automobila, od oldtajmera do sportskih automobila. Energizer predstavlja premium brend akumulatora koji nudi modele prilagođene start-stop sistemima.

Firecell akumulatori

Firecell se, kao i Energizer, također služi modernom Ca - Ca tehnologijom u proizvodnji svojih akumulatora. Za putnička vozila, akumulatori se proizvode u zatvorenoj kutiji, bez čepova i ne zahtijevaju održavanje. Firecell je pravi izbor za sva starija vozila, kao i za novije automobile koji imaju nešto manje elektronike.

Mustang akumulatori

Mustang akumulatori vozačima nude balans cijene i kvaliteta. Preporučuju se nešto manjim potrošačima, i predstavljaju idealan balans cijene i kvaliteta, kao i savršen izbor za automobile koji zahtijevaju otvoren sistem akumulatora.

Fiamm akumulatori

Fiamm je italijanski brend akumulatora koji se ugrađuje mahom u vozila proizvedena u Italiji - Fiat, Pežo, Citroen, Reno i druga. Ovi akumulatori posjeduju sistem centralizacije gasa, otporni su na koroziju, imaju nisku stopu pražnjenja i veliku startnu snagu.

Magnum akumulatori

Poljski brend koji je za nešto manje od 4 decenije poslovanja već uspeo da se probije kao jedan od glavnih konkurenata na svjetskom tržištu akumulatora. Pouzdani, kvalitetni i uz Ca - Ca tehnologiju, Magnum akumulatori su odličan izbor za starije generacije vozila.

 

Zašto je važno odabrati kvalitetan akumulator?

Akumulator je pokretačka snaga motora Vašeg automobila, a samim tim i jedna od najvažnijih komponenti vozila. Osim pokretanja auta, akumulatori danas imaju značajno veću ulogu nego što su ranije imali, zahvaljujući mnoštvu elektronike u novim generacijama automobila.

S obzirom na to da vožnja bez pojedinih elektronskih uređaja ne samo da nije bezbjedna, već ponekad nije ni moguća, važno je da odaberete kvalitetan, poudan i dugotrajan akumulator koji Vas neće izdati onda kada Vam je najpotrebnije.

Na tržištu postoji mnoštvo akumulatora različitih karakteristika a na Vama je da pratite savjete stručnjaka i odaberete onaj koji najviše odgovara Vašem automobilu.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.