Najbolji trikovi za osvježavanje starijeg vozila

Ako posjedujete potpuno ispravan i funkcionalan automobil čiji izgled odaje da mu je “krštenica” nešto starija, možda ne bi bilo loše da mu uz pomoć nekoliko trikova udahnete novi život. Postoje brojni trikovi za osvježavanje starijeg vozila koji ne zahtjevaju prevelika ulaganja novca i truda, a daju veoma vidljive rezultate. U ovom tekstu ćemo vam pokazati neke od trikova koji će vam pomoći da transformišete vaš automobil. Vidjećete kako da promijenite boju, enterijer ili dodatke i tako dobijete gotovo novi izgled vašeg vozila.

Uklonite koroziju s automobila

Korozija je jedna od pojava zbog koje je osvježavanje starijeg vozila možda i najpotrebnije. Ona se javlja na limariji i može da utiče na izgled i funkcionalnost automobila. Da biste uklonili koroziju s automobila, potrebno je da pratite sledeće korake:

●     Zaštitite sebe i ostale dijelove automobila: Prije nego što počnete sa uklanjanjem korozije, obavezno stavite rukavice, naočare i masku za lice kako biste se zaštitili od prašine i hemikalija. Takođe, prekrijte plastičnom folijom sve dijelove automobila koji ne želite da budu zaprljani ili oštećeni.

●     Uklonite boju s mjesta gde je korozija: Koristite posebnu brusilicu koja je namijenjena za uklanjanje boje s limarije. Lagano pređite brusilicom preko mjesta gdje je korozija dok ne uklonite sav sloj boje. Pazite da ne pritiskate previše brusilicu kako biste izbjegli oštećenja limarije.

●     Uklonite koroziju s limarije: Koristite običnu brusilicu koja će ukloniti sve komade korozije s limarije. Veoma pažljivo i sporo pređite brusilicom preko mjesta gde je korozija dok ne dobijete glatku površinu. Ako je korozija duboko prodrla u limariju, možda ćete morati da zamjenite taj dio limarije novim.

●     Nanesite kiselinu na mjesto gdje je bila korozija: Koristite fosfornu kiselinu koja će ukloniti eventualne sitne tragove korozije koji su ostali na limariji. Nanesite kiselinu na mjesto gdje je bila korozija i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim isperite kiselinu vodom i osušite limariju.

●     Pređite šmirgl papirom preko mjesta gdje je bila korozija: Koristite fini šmirgl papir koji će izravnati i izgladiti površinu limarije. Lagano pređite šmirgl papirom preko mjesta gdje je bila korozija dok ne dobijete savršeno glatku površinu.

Očistite unutrašnjost automobila

Unutrašnjost automobila je, takođe, veoma važna za njegov izgled i udobnost. Zbog toga je važno posvetiti joj posebnu pažnju kada je u pitanju osvježavanje starijeg vozila. Ako je vaš enterijer zaprljan, prašnjav ili ima neugodne mirise, vrijeme je da ga temeljno očistite. Evo nekoliko savjeta kako da to uradite:

●     Usisajte unutrašnjost automobila: Koristite usisivač koji ima različite nastavke za različite dijelove unutrašnjosti. Usisajte pod, sjedišta, tepihe, tapacirung, prtljažnik i sve druge dijelove koji mogu da se usisaju. Trudite se da doprete i do teško dostupnih mjesta - ispod sjedišta, između sjedišta i vrata i iza ručice mjenjača.

●     Obrišite unutrašnjost automobila: Koristite vlažnu krpu ili sunđer i sredstvo za čišćenje koje je pogodno za materijal od kojeg je napravljen enterijer. Obrišite sve dijelove koji nisu usisani kao što su armatura, volan, ručice, retrovizori, prozori i slično. Pazite da ne koristite previše vode ili sredstva za čišćenje kako biste izbjegli ostavljanje fleka ili oštećenja materijala.

●     Osvježite unutrašnjost automobila: Koristite sprej ili osvježivač vazduha koji će ukloniti neugodne mirise iz unutrašnjosti automobila. Prskajte sprej ili osvježivač po cijelom enterijeru, posebno po mjestima gdje se mogu zadržavati neprijatni mirisi kao što su sjedišta, tepisi i prtljažnik. Možete da odaberete miris koji vam se najviše dopada ili koji odgovara vašem stilu.

Popravite ogrebotine na automobilu

Ponekad je za osvježavanje starijeg vozila dovoljno samo popraviti ogrebotine. One narušavaju njegov izgled i smanjuju mu vrijednost. Ako su plitke i ne oštećuju limariju, možete da ih popravite uz pomoć nekih proizvoda koji se mogu naći u prodavnicama auto opreme. Evo kako to možete da uradite:

●     Očistite mjesto gdje je ogrebotina: Koristite vlažnu krpu i blago sredstvo za čišćenje kako biste uklonili svu prljavštinu i masnoću s mjesta gdje je ogrebotina. Zatim to mjesto osušite uz pomoć suve krpe.

●     Nanesite sredstvo za uklanjanje ogrebotina: Koristite sredstvo za uklanjanje ogrebotina koje je pogodno za boju vašeg automobila. Nanesite sredstvo na mjesto gdje je ogrebotina uz pomoć aplikatora koji dolazi uz proizvod ili pamučnog štapića. Pratite uputstva proizvođača sredstva za optimalne rezultate. Obično se sredstvo nanosi u tankom sloju i ostavlja da djeluje nekoliko minuta. Zatim se briše mekom krpom ili sunđerom dok ogrebotina ne izblijedi ili nestane.

●     Nanesite lak na mjesto gdje je bila ogrebotina: Koristite lak koji je pogodan za boju vašeg automobila. Nanesite lak na mjesto gdje je bila ogrebotina uz pomoć aplikatora koji dolazi uz proizvod ili četkice za nokte. Pratite uputstva proizvođača laka za optimalne rezultate. Obično se lak nanosi u tankom sloju i ostavlja da se osuši nekoliko minuta. Zatim se mekom krpom ili sunđerom polira dok se ne sjedini sa ostatkom boje.

Nanesite vosak na automobil

Vosak je proizvod koji služi za zaštitu boje automobila i daje mu sjaj. Nanesite vosak na čistu i suvu površinu automobila pomoću meke krpe ili sunđera. Pratite uputstva proizvođača voska za optimalne rezultate. Obično se vosak nanosi u tankom sloju i ostavlja da se osuši nekoliko minuta. Zatim se novom krpom ili sunđerom polira dok se ne dobije sjaj.

Osvježite boju automobila

Kada je u pitanju osvježavanje starijeg vozila boja predstavlja jedan od najvažnijih faktora koji utiče na njegov izgled. Ukoliko je vaša karoserija previše oštećena i popravljanje ogrebotina i voskiranje djeluju kao uzaludan posao, najbolje je da mu potpuno obnovite boju. Evo kako to možete da uradite u nekoliko koraka:

●     Očistite karoseriju: Da biste očistili karoseriju od prljavštine, masnoće i voska možete koristiti specijalne proizvode za čišćenje automobila ili običan deterdžent i vodu. Dobro isperite i osušite automobil prije nego što nastavite.

●     Uklonite staru boju i rđu sa karoserije: Ovo možete uraditi na različite načine, kao što su brušenje, šmirglanje ili korišćenje mlaza vodene pare. Ovaj korak je važan jer će omogućiti bolje prianjanje nove boje i spriječiti dalje propadanje metala.

●     Zaštitite metal od rđe nanoseći temeljni premaz ili sredstvo za neutralizaciju rđe: Ovo će stvoriti glatku i ravnomjernu podlogu za nanošenje boje. Pratite uputstva proizvođača i pazite da temeljni premaz bude kompatibilan sa bojom koju ćete koristiti.

●     Izaberite boju koja vam se sviđa i koja odgovara vašem automobilu: Možete kupiti gotovu boju za popravke ili naručiti boju po mjeri u specijalizovanim radnjama. Boja se obično nanosi pomoću spreja ili pištolja za farbanje, u više tankih slojeva. Svaki sloj treba da se osuši prije nanošenja sledećeg.

●     Zaštitite novu boju lakom: Ovo će vašoj novoj boji dati sjaj i otpornost na spoljašnje uticaje. Lak se takođe nanosi u više slojeva, uz dovoljno vremena za sušenje između njih. Nakon što se lak osuši, možete polirati automobil da biste postigli još bolji efekat.

Za kraj

Ako želite da osvježite svoj automobil i da mu produžite životni vijek, nadamo se da će vam savjeti koje smo vam ponudili biti od koristi. Bilo da se odlučite za ćišćenje karoserije i enterijera, poliranje i nanošenje voska ili ponovno farbanje, vaš automobil će ponovo blistati.

Naravno, ukoliko ne želite da se zamarate sami, niti da rizikujete da loše odradite posao, uvijek možete da ga prepustite profesionalcima u specijalizovanom servisu. Osvježavanje starijeg vozila nije samo pitanje estetike, već i funkcionalnosti i bezbjednosti. Svakako, ne zaboravite da ga redovno servisirate i pratite njegovo stanje. Tako ćete uživati u vožnji i pritom izbjeći nepotrebne troškove.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.