Kako smanjiti potrošnju goriva

Ako biste svakog mjeseca uštedjeli bar 20 konvertibilnih maraka na potrošnji goriva i stavili u kasicu, 240 biste imali na raspolaganju za ratu kredita, pola djetetove eksurzije ili novu jaknu. Malo li je? Zato u nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vam zasigurno donijeti uštedu u potrošnji dizela ili benzina čije su cijene vrtoglavo porasle.

Istina, teško je ovdje navesti koliko biste mogli da uštedite jer to zavisi od modela automobila, vašeg stila vožnje i uslova na putu. Ali, bez sumnje, moguće je promijeniti navike i usvojiti mala pravila koja će kumulativno donijeti sasvim pristojne uštede.

Pritisak u gumama

Da li možete da se sjetite kada ste poslednji put provijerili pritisak u gumama? Možda je sada pravi trenutak za to budući da stručnjaci savjetuju da se stepen naduvanosti kontroliše jednom mjesečno. I to ne slučajno. Gume značajno utiču na potrošnju goriva.

Naime, ako gume nisu dovoljno naduvane, povećava se otpor kotrljanja zbog čega je motor prinuđen da troši više goriva. Neki podaci kažu da je moguće ostvariti uštede od pet odsto.

Ali ovo ne znači da treba da prepumpate pneumatike. Previše naduvane gume podložne su habanju.

Zapravo, najbolje bi bilo da poštujete mjere koje je preporučio proizvođač i da generalno održavate gume jer su one u direktnom kontaktu sa kolovozom i utiču na brojne druge performanse.

Održavanje automobila

Teško da će loš motor, začepljeni filteri i nekvalitetno ulje donijeti nešto dobro vašem automobilu, pa tako i potrošnji goriva. Na primjer, korodirani kablovi akumulatora uzrokuju to da alternator radi jače, koristeći više goriva.

Stoga, poštujte dinamiku malog i velikog servisa i s vremena na vrijeme pogledajte stanje potrošnih dijelova jer - sve što ne funkcioniše optimalno - „traži“ više goriva.

Klima uređaj

Zagrijavanje i hlađenje automobila klima uređajima povećava potrošnju goriva za oko 10-15 odsto. Međutim, ako se odlučite da klima uređaje zamijenite otvorenim prozorima, ni to nije pametno rješenje.

Naime, otvoreni prozori pri velikim brzinama utiču na aerodinamiku i veće otpore pri kretanju, te je i potrošnja veća. Zapravo, neki stručnjaci navode da je veća potrošnja goriva ako postoje otpori vazduha pri vožnji, nego kada je uključena klima.

U svakom slučaju, ovdje ćete morati samostalno da donesete odluku da li vam je bitnija komforna vožnja ili ušteda.

Nepotreban teret

Što je auto teži, potrebno je više goriva da se adekvatno kreće. Stoga, provjerite da li svakodnevno vozate nepotrebne torbe, odjeću, obuću ili alat.

Ako imate nosač na autu na koji ste ljetos stavili bicikl, vrijeme je da ga skinete. U zimskom periodu vam vjerovatno neće biti potreban, a može znatno da poveća težinu automobila.

Nerijetko ćete naići i na savjete da izbacite rezervni točak zbog opterećenja, ali vam mi to nikako ne preporučujemo. Koliko god da nastojite da uštedite, treba da napravite racionalnu odluku o tome šta možete izbaciti.

Agresivna vožnja

Koliko god da znate da budete „nervozni“, ne demonstrirajte to na vašem automobilu. Samo se sjetite činjenice da agresivna ubrzavanja i kočenja troše više goriva.

Da je žustra vožnja neprijatelj efikasne potrošnje, pokazuje i studija On the road toward 2050 u kojoj upozoravaju vozače širom svijeta. Postoje i istraživanja koja su došla do zaključka da agresivno ponašanje za volanom može dovesti do gubitka od oko 0,25 do jednog eura na pet litara goriva.

Dakle, eliminišite nagla i velika ubrzanja i iznenadna kočenja zbog bezbjednosti, ali i efikasnije potrošnje goriva.

Uslovi vožnje

Gradska gužva u jutarnjim i poslijepodnevnim satima bukvalno „jede“ gorivo. Vožnja u stilu kreni-stani opterećuje vaš automobil, što zahtijeva veću količinu goriva. Takođe, neujednačena brzina jedan je od faktora koji doprinosi povećanju potrošnje dizela ili benzina.

Naš savjet je da, ako je moguće, pronađete rutu koja zaobilazi najfrekventnije dijelove grada. Tako ćete osigurati „tečniju“ vožnju.

Bez obzira ako je riječ o dužoj putanji, to je pametniji izbor što se tiče efikasne potrošnje goriva.

Planirajte unaprijed

Osim rute za koju pretpostavljate da će biti manje gužve, dobro isplanirajte i svoje obaveze. Napravite spisak neophodnih zadataka koje treba da obavite tog dana kako ne biste morali više puta da se vozate.

Dobro bi bilo da izbjegavate gradsku vožnju prilikom obavljanja svakodnevnih poslova poput nabavke, plaćanja računa ili odvoženja djece na trening. Parkirajte automobil i ove poslove obavite pješice.

Neravni putevi

Izbjegavajte neravne puteve kad god je to moguće, jer prljavština ili šljunak mogu da vam oduzmu do 30 procenata pređene kilometraže. Svaki put kada točkovi poskakuju gore-dole, energija kretanja se uklanja iz vozila.

Ne samo da je veoma neprijatno, vozilo će zapravo usporiti od prenosa energije. Ovo dovodi do veće potrošnje goriva.

Prazan hod

Čekanja u koloni, isped rampe ili čak na semaforu, troše gorivo iako se ne krećete. Iako vam se čini da je to samo nekoliko minuta, često je mnogo duže, a kumulativno na godišnjem nivou, vjerovatno govorimo o satima.

Stoga, ugasite motor i sačekajte signalizaciju za polazak.

Izbor automobila

Ako ste ljubitelji velikih i „moćnih“ automobila, a želite da uštedite na gorivu, razmislite još jednom da li su oni najbolji izbor. Veći i teži automobili po pravilu troše više.

Na svu sreću, postoji mnogo modela manjih automobila koji mogu da zadovolje potrebe četvoročlane porodice. To su vozila sa motorima do 1.500 kubika koji troše oko šest do sedam litara na 100 kilometara.

Koliko god vam se neki od ovih malih „trikova“ činili nedovoljno vrijednim, probajte da ih slijedite neko vrijeme i da vidite da li ima rezultata. Na godišnjem nivou, sigurno ćete uštedjeti. Možda 240 KM, možda manje, ali s obzirom na aktuelna poskupljenja goriva, štednja je sasvim racionalan izbor.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.