Kako produžiti životni vijek akumulatora tokom hladnih dana

Zahlađenje je alarmantno za vozače na više nivoa i budi mnogo preispitivanja i stavljanja metnalnih kvačica na sve što je potrebno provjeriti i uraditi prije sjedanja za volan kada je napolju minus, a na tlu snijeg i led. Da li je put dovoljno očišćen da biste se uopšte odvažili da započnete vožnju, da li ste vi sami dovoljno odmorni i spremni na potpunu skoncentrisanost kakvu zimski uslovi vožnje zahtijevaju, i naravno, da li ste pripremili automobil i sve njegove dijelove onako kako to pad temperatura zahtijeva? Kod ovog poslednjeg pitanja, ne možete da ne razmotrite stanje vašeg akumulatora.

Prosjek trajanja automobilske baterije je tri do četiri godine, ali kako to da nekome traje dvije, a nekom izdrži čak i osam godina? Radi li se kod ovih znatnih razlika nužno o kvalitetu akumulatora, ili je pak moguće da mu produžite životni vijek pazeći na određene navike? S obzirom da tekst s ovim naslovom uopšte postoji, pogodićete, moguće je - a u nastavku saznajte i kako.

Savjeti za produženje vijeka trajanja akumulatora

Neke naizgled bezopasne navike, kao i obraćanje pažnje na stvari koje na prvi pogled mogu djelovati kao sitnice, zaista mogu znatno da utiču na duži vijek trajanja akumulatora.

Upalite motor prije nego što upalite išta drugo

Ukoliko prije ili odmah pri paljenju motora upalite i sve ostale potrošače, kao što su svijetla, grijanje, brisači i radio, direktno utičete na veću potrošnju akumulatora. Prvo upalite motor, pa zatim samo ono što vam je neophodno, kao što su svijetla, pa tek onda postepeno palite ostale potrebne potrošače. Osim toga, ne zaboravite da ih sve ugasite prije nego što ugasite sam motor, jer će se u suprotnom sami aktivirati pri idućem startovanju automobila.

Ne zaboravljajte gasiti svijetla

Iako smo ovo već spomenuli, dovoljno je važna stavka da zasluži i poseban odjeljak. Svima nam se, pogotovo u toku dana, zna desiti da zaboravimo na svijetla. Zaboravimo ih upaliti, zaboravimo ih ugasiti. To što se desi ne znači i da bi smjelo da se dešava, a pogotovo tokom hladnih zimskih dana kada vam ostavljanje upaljenih svijetala može potpuno isprazniti akumulator. Dakle, time što ćete zimi pripaziti na ovu, u svakom slučaju i godišnjem dobu lošu naviku, uticaćete na vijek trajanja vašeg akumulatora.

Imajte strpljenja za motor

Većini nas se zimi znalo desiti da ne možemo da upalimo motor iz prve, ali ono što je loše da uradimo u ovoj situaciji jeste da ga silimo, verglamo, okrećemo iznova i iznova kao da će to nekako magično pomoći, a zapravo će samo uticati na pražnjenje akumulatora. Ono što možete da aktivirate, ako ne možete motor, jeste strpljenje - sačekajte, napravite pauzu od minimalno jednog minuta, pa tek onda pokušajte ponovo.

Izbjegavajte kratke vožnje

Znamo da je zima i da je hladno i da se rijetko kome pješači, ali zaista vam je to jednostavnija, i opcija bolja i po vas i vaš automobil ukoliko je u pitanju kratka relacija od svega par minuta hoda. Tokom kratkih vožnji nije moguće da se akumulator potpuno napuni, jer za to nema dovoljno vremena, te one negativno utiču na njegov životni vijek. Produžite životni vijek svog akumulatora čestim i dugim vožnjama, a ukoliko znate da duže vrijeme nećete ići na ovakve vožnje, onda je najbolje da akumulator izvadite iz auta i čuvate u prostoriji u kojoj je temperatura 10 do 20 stepeni. Prije vraćanja u auto obavezno ga napunite.

Vodite računa o koroziji

Vremenom će kleme na akumulatoru korodirati, ali možete da ih održavate čišćenjem i tako produžite životni vijek vašeg akumulatora. Umočite četkicu za zube u mješavinu vode i sode bikarbone i očistite kleme, nakon čega ih možete isprati hladnom vodom uz pomoć boce sa raspršivačem, te dobro osušiti čistom krpom.

Šta je potrebno da znate u vezi sa samim akumulatorom

Svjesni da će vam tokom zime biti potrebno više potrošača, može vam se učiniti kao dobra ideja da kupite akumulator sa što većim kapacitetom. Međutim, ne treba da stavljate akumulator većeg kapaciteta od onoga koje je fabrički propisano za vaše vozilo od strane proizvođača automobila. Ako to uradite, sistem za punjenje možda neće moći da ga održava dovoljno napunjenim, a ispražnjen akumulator se trajno oštećuje.

I na samo nekoliko stepeni ispod nule, prazan akumulator može da se zaledi. U tom slučaju, osim što ni ne smijete da ga palite na kablove ili stavljate na punjač dok ga prethodno ne otopite, životni vijek mu je svakako skraćen jer je pretrpio oštećenja. U ekstremnim situacijama dubokog i dugotrajnog pražnjenja punjenje može i da prestane biti moguće.

Redovne provjere su svevremenski savjet

Najmanje jednom godišnje provjerite svoj akumulator u specijalizovanom servisu, kako biste na vrijeme bili upozoreni na potencijalne probleme koji mogu da vas zadese, a koje trenutno još ne možete sami da primjetite. Otkrivanje eventualnih problema na vrijeme takođe će produžiti životni vijek vašeg akumulatora.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.