Kako da odmor sa porodicom pretvorite u nezaboravnu ljetnju avanturu

Porodičan odmor je jedna od najljepših uspomena koja ostaje u sjećanju za cijeli život. Priuštiti svojoj djeci zajedničko ljetovanje predstavlja neprocjenljiv osećaj i posebnu avanturu, kako za djecu tako i za roditelje.

Ukoliko odmor planirate van zemlje, uvjek je najlakše i najjednostavnije putovati avionom. Sa druge strane, moderni, klimatizovani i udobni autobusi za duga putovanja su nešto ekonomičniji izbor za sve one koji planiraju da krenu na dalek put sa porodicom.

Međutim, kada su djeca još uvjek mala i kada vam je pored komfora potrebna sloboda da krenete na put i napravite pauze kada želite, putovanje automobilom je uvek najsigurniji izbor.

Kada ste se odlučili za putovanje automobilom, savjetujemo da prije nego što se otisnete u novu porodičnu avanturu detaljno provjerite ispravnost i bezbjednost svog vozila. Šta je sve potrebno da znate kako biste bili u potpunosti sigurni da je vaše vozilo spremno za put, pročitajte u nastavku teksta:

Redovan veliki i mali servis kao osnova sigurnosti

Bilo da ste vlasnik putničkog automobila ili SUV 4x4 vozila, kako bi ste bili u potpunosti sigurni u njegovu ispravnost važno je posjetiti auto servis i provjeriti njegovu ispravnost. Sezona je odmora, te je važno da na vrijeme zakažete servis kako biste izbjegli gužve i smanjili rizik da ne odete na odmor.

Veliki servis:

Veliki servis obuhvata zamjenu seta zupčastog kaiša, španera, rolera, pumpe za vodu, zamjena rashladne tečnosti i najčešće se radi na određenim vremenskim intervalima ili pređenim kilometrima. Ne postoji način da se izmjeri vijek trajanja ovih dijelova, te iz tog razloga savjetujemo da na svakih 5 godina ili pređenih 50.000km do 60.000km na svom vozilu uradite veliki servis. 

Mali servis:

U slučaju da ste veliki servis već obavili, sledeće na redu jeste, mali servis. Mali servis predstavlja redovno održavanje vozila i najčešće se preporučuje jednom godišnje ili na svakih pređenih 10.000km. Tokom malog servisa vrši se zamjena ulja i svih filtera (filter za vazduh, ulje, klimu i gorivo).

Kao što smo već pomenuli, sezona je godišnjih odmora, te je važno da bar dve do tri nedjelje ranije pošaljete upit za rezervne dijelove za slučaj da je potrebno neki dio zamjeniti. Potrudite se da prije polaska na odmor minimizirate svaki potencijalni rizik od nastanka ne predviđenih situacija na putu. Na taj način će te poštedeti porodicu neprijatnih uspomena, a kućni budžet od iznenadnih troškova.

Adekvatni pneumatici za još udobniju vožnju

Sigurna i udobna vožnja na dalek put u mnogome zavisi od izbora auto guma koje koristite. Od velike je važnosti da koristite ljetnje gume jer su prilagođene za visoke temperature tokom ljeta. Zbog svoje strukture i kvaliteta izrade, vozačima uvek savjetujemo da koriste ljetnje pneumatike.

Ljetnje gume su znatno stabilnije za vožnju, zbog manjeg otpora trenja smanjuju potrošnju goriva i imaju niži nivo stvaranja buke tokom vožnje. Napravljene su tako da mogu da podnesu visoke ljetnje temperature, a zbog svoje površine gazišta veoma su stabilne, posebno u krivinama.

Ukoliko niste zamjenili pneumatike, savetujemo vam da to učinite prije polaska na ljetovanje. Imajte u vidu da je sezona odmora, te na vrijeme zakažite promjenu guma. Obezbjedite svojoj porodici bezbjedno i udobno putovanje automobilom čije uspomene će rado evocirati.

Kontrola tečnosti u vozilu - od motora do kabine

Za bezbjedan rad motora, kočionog sistema i sistema za mjenjanje brzina, pored ispravnih dijelova, važno je da obratite pažnju na ulja i maziva koja koristite. Potražite savjet od svog servisera koje motorno ulje, ulje za mjenjače i ulje za kočnice najviše odgovara vašem tipu vozila.

Takođe, još jedna važna tečnost koju ne smijete da zaboravite da provjerite jeste antifriz. Mnogi vozači misle da je antifriz važan samo u zimskom periodu. Antifriz se posebno preporučuje u ljetnjoj sezoni visokih temperatura. Njegova glavna uloga je da štiti motor od pregrijevanja, te iz tog razloga savjetujemo da na put nikako ne krećete koristeći samo vodu u rashladnom sistemu vašeg vozila.

Nešto dalje od motora automobila, nalazi se kabina koja tokom ljetnjih temperatura u kombinaciji sa dugom vožnjom, može postati pravi pakao. Iz tog razloga veoma je važno da provjerite da li vaša auto klima ispravno radi i da li ima dovoljno freona.

Savjetujemo da pored redovne provjere i održavanja jednom godišnje ili jednom u dvije godine, u nekom od specijalizovanih servisa, izvršite dodatnu provjeru pred put na odmor - posebno ako je u pitanju destinacija koja je znatno udaljena.

Pored freona, vrlo je važno da provjerite i tečnost za stakla. Iako se u ljetnjem periodu ne očekuju padavine, prašina, izduvni gasovi u saobraćaju i sitni insekti će vas uvjeriti u neophodnost ove tečnosti.

Dodatna oprema

Prije polaska na daleki put savjetujemo da provjerite da li je obavezna auto oprema spakovana ili je potrebno naknadno kupiti. Pored prve pomoći, obeležavajućeg prsluka, trokuta, čelične sajle za vuču, predlažemo da provjerite ispravnost akumulatora, metlica za brisače, kao i da li ste spakovali prenosnu auto dizalicu i komplet rezervnih sijalica. Kada ste sve provjerili, nabavili, ostaje da se dobro naspavate i odmorni i sigurni krenete na dugo očekivani odmor.

Pretvorite svoje putovanje u nezaboravnu ljetnju avanturu koju će te vi i vaši mališani prepričavati i sa puno emocija evocirati uspomene. Kao što smo rekli na samom početku, odmor sa porodicom je jedna od najljepših uspomena koje možete prirediti svojim najdražima.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.