Lanci ili čarape za snijeg: Šta je bolji izbor

Planirate zimovanje? Ili vas očekuje put na kolovozu sa velikom količinom snijega? Vjerujemo da ovakve zimske čarolije mogu biti uzbudljive, ali vas vjerovatno brine pitanje kako bezbjedno stići do željene destinacije. Pošto je put do ovakvih mjesta često surov, sasvim sigurno će vam, pored zimskih guma, trebati i zimska oprema za povećanje trakcije. Ali, niste sigurni šta je bolje: lanci ili čarape?

Možda vam se čini da bi lanci bili sigurniji po velikom snijegu i strmom terenu, ali ste uvjereni da se čarape lakše montiraju. I šta onda uraditi?

U ovom tekstu predstavićemo prednosti i slabosti lanaca i čarapa za snijeg koji će vam konačno rasvijetliti ovu temu i odgovoriti na pitanje šta treba da koristite i kada.

Šta su čarape za snijeg?

Za razliku od lanaca, čarape za gume su relativno novijeg datuma. Ipak, dostigle su popularnost zahvaljujući određenim prednostima u odnosu na lance.

Čarape za zimske uslove vožnje se proizvode od materijala koji se obmotava oko guma, te stoga podsjećaju na čarape za ljude. Namenje su za povećanje trakcije u dodiru gume i kolovoza i samim tim za bezbjedniju vožnju kada je na kolovozu snijeg.

Šta su lanci za snijeg?

Lanci za snijeg su vam verovatno poznatiji, nego čarape. Oni se pričvršćuju za pogonske točkove i prodaju se u parovima, obično na osnovu veličine gume, iako su neki podesivi.

Razlog zašto se lanci za snijeg prodaju u paru je taj što je generalno dovoljno dodati lance samo na jednu osovinu. Dakle, ako imate vozilo sa prednjim pogonom, moraćete da stavite lance na prednje gume. Ako imate vozilo sa pogonom na zadnje točkove, instalirali biste ih na dva zadnja točka.

Lanci VS čarape

Ovo je jedna od najčešćih dilema među vozačima u zimskom periodu. Najčešće se ona odnosi na pitanje koji od ova dva proizvoda je bezbjedniji.

Ovo pitanje nije „crno-bijelo“ i ne može se odgovoriti jednostrano. Potrebno je sagledati prednosti i mane i jednih i drugih.

U tabeli pred vama izlistaćemo pro i contra za čarape i lance za snijeg, a potom ćemo svaku od njih objasniti.

Čarape za gume: prednosti i slabosti

Čarape za gume se uglavnom prave od poliesterskih vlakana koji brzo upijaju vodu. Glavna uloga im je da poboljšaju vuču automobila i prijanjanje pneumatika na zimskim uslovima na putu.

Prednosti

Kada je riječ o pogodnostima čarapa za gume, treba napomenuti da su lagane, lako sklopive i prenosive. Kao takve, jednostavnije se montiraju i demontariju od lanaca za snijeg. Sve što treba da uradite jeste da ih obmotate oko guma.

S obzirom na materijal od kog se prave, one ne oštećuju gumu, kao što može biti slučaj sa lancima. Iz tog razloga, one se posebno koriste u onim zemljama gde je zabranjena upotreba lanaca.

Većina čarapa za automobile se pere u mašini što ih čini jednostavnim za održavanje.

Vožnja sa čarapama na gumama je udobnija od one kada su postavljeni lanci.

Slabosti

Pošto su napravljene od tekstila, postoji veća mogućnost da se pohabaju i pocijepaju, nego što je to slučaj sa lancima.

Većina čarapa ograničava brzinu vozila na maksimalno 40 kilometara na čas.

Čarape imaju manju sposobnost prolaska kroz veći snijeg u odnosu na lance. Uglavnom imaju manju sposobnost prijanjanja u odnosu na lance, ali to zavisi od materijala od kog su napravljenje i od uslova na putu.

Nisu pogodne za velika i teška vozila.

Lanci za snijeg: prednosti i slabosti

Lanci za snijeg su već decenijama važan dio zimske opreme. Zakonom je definisana njihova upotreba i o tome ćemo detaljnije nešto kasnije.

U nastavku ćemo istaći prednosti i slabosti ove opreme u odnosu na čarape.

Prednosti

Lanci za snijeg uglavnom imaju bolju vuču u odnosu na čarape. Ako treba da vozite po dubokom snijegu i izazovnom terenu, bolji izbor su lanci, nego čarape.

Zbog materijala od kog su napravljeni, lanci su izdržljiviji od čarapa i nećete morati da ih mijenjate često.

Postoji nekoliko vrsta lanaca što ih čini pogodnim za različita vozila.

Slabosti

Lanci za snijeg se teže postavljaju i skidaju u odnosu na čarape. Nepravilno postavljeni lanci mogu oštetiti gumu ili čak iskočiti i tako oštetiti dio vašeg automobila ili nekog u koloni.

Zahtevaju pažljivije skladištenje kako ne bi došlo do mršenja.

Lanci se moraju obavezno skinuti pri vožnji na kolovozu bez snijega ili sa vrlo malo snijega jer će se kolovoz oštetiti.

Šta je bolje: Čarape ili lanci?

Kao što smo rekli, odgovor na ovo pitanje nije jednostavno. Zavisi od vremenskih prilika i uslova na putu.

Ako na putu nema puno snijega i ako teren po kom treba da vozite nije strm i krivudav, možete se odlučiti za čarape za gume.

Nasuprot tome, ukoliko treba da vozite na putu sa dosta snijega, najbolje je da stavite lance. Oni jesu izazovniji za montiranje, ali će vas sačuvati od zaglavljivanja u snijegu. Stoga, prije odlaska na put, provježbajte postavljanje lanaca ili zamolite nekog iskusnog da vam pomogne.

Kada je obavezno nositi lance za snijeg?

Nešto što nije stvar izbora jeste zakonska odredba o upotrebi lanaca. Naime, oni su obavezni na dijelu puta gdje je to naznačeno saobraćajnim znakom „lanci za sneg“, odnosno kada ste van naseljenog mjesta na putu na kom ima snijega.

U zimsku opremu svrstavaju se zimske gume, lanci za snijeg i drugi proizvodi za povećanje trakcije u zimskim uslovima. Oni su u Srbiji obavezni od 1. novembra do 1. aprila ako je na kolovozu snijeg.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.