Hankook

Hankook Tire Group je južnokorejska kompanija, sa sjedištem u Seulu, koja proizvodi gume. To je osma gumarska kompanija po veličini na svetu. Hankook je osnovan 1941. godine kao Chosun Tire Company, a tek 1968. godine dobija današnje ime.

Ova kompanija počela je da bilježi značajne uspjehe zahvaljujući proizvodnji radijalnih i dijagonalnih guma. Danas Hankook sarađuje sa raznim proizvođačima automobila i snabdijeva ih gumama originalnih dimenzija.

Do 1990. godine, ostvarena je proizvodnja od 100 miliona pneumatika. Hankook raspolaže širokom paletom proizvoda za putnički, 4x4, RV, dostavni i teretni program. 1997. godine Hankook planira prodor na evropsko tržište tako što otvara Tehnički centar u Hanoveru (Njemačka). U ovom centru inženjeri stvaraju nove koncepte pneumatika, prilagođene zahtjevima evropskog tržišta.

Posebno važna godina za Hankook kompaniju je 2002. kada postaje zvanični snabdjevač Formule 3.    

Hankook je glavni sponzor i dobavljač pneumatika za Formulu 3.

 

Hankook je glavni sponzor i dobavljač pneumatika za Formulu 3
Hankook je glavni sponzor i dobavljač pneumatika za Formulu 3

    

Ulazak Hankooka u Moto Sport je samo još jedan stepenik ka vrhu svjetskih proizvođača. Hankook, također, sponzoriše tim koji učestvuje u jednoj od četiri najpoznatije 24h endurance trke Nuerburgring, u Njemačkoj.
Još jedan historijski trenutak za Hankook, dogodio se 2003. godine kada je potpisan strateški ugovor sa Michelinom. Sledeće godine, Hankook potpuno redizajnira i mijenja korporativni identitet, po kome ga prepoznajemo i danas.

Hankook godišnje proizvede 50 miliona guma, a pored ovog posla, bavi se i prodajom baterija, aluminijskih felni i papučica za kočnice.

Najveći preokret dogodio se 2011. godine kada je Hankook uložio 1,1 milijardu dolara za izgradnju fabrike u Indoneziji. Sve sa ciljem da postane peta kompanija za proizvodnju guma na svijetu. Tada je i zvanično počeo izvoz Hankookovih guma na sjevernoameričko, azijsko i bliskoistočno tržište. Danas se njihove gume prodaju u preko 180 zemalja. Iako je na listi najvećih gumarskih proizvođača tek na osmom mjestu, Hankook je sedmi u globalnoj prodaji.

Danas ima preko 14.000 zaposlenih u četiri predstavništva, 20 prekookeanskih predstavništava i 5 razvojnih i istraživačkih centara širom svijeta.

Hankook je učestvovao u moto sportu u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji. Sa Hankookovim “brzim” gumama takmičio se Ferrari F430 GT 2009. godine na La Mansu.

Od 2011. godine Hankook je generalni sponzor njemačkog turing turnira „Deutsche Tourenwagen Masters“.

Od 2016. godine Hankook je postao globalni sponzor FK Real Madrid
Od 2016. godine Hankook je postao globalni sponzor FK Real Madrid

Hankook Ventus Prime 2 K115 štedi gorivo. Potrošnja goriva smanjena je zahvaljujući mješavini silikon-oksida nove generacije, od koga je sastavljena ova guma. Ta smješa pomaže i da prijanjanje bude dobro, a vožnja udobna. Ova guma dio je standardne opreme za neke KIA, BMW i Hyundai modele automobila.

Hankook Kinergy Eco K425 je ljetnja guma namijenjena putničkim vozilima koja pruža bolje performanse kočenja na mokrom u odnosu na konkuretnske gume. Razvijena je da štedi gorivo i omogući udobnu vožnju. Kao dio Hankook Kinergy Eco porodice, K425 napravljena je na bazi Hankookove vrhunske tehnologije pružajući prvoklasni nivo bezbjednosti na putu, odlično upravljanje i udobnost u vožnji. Kompanija Hankook uspjela je da ispuni i ekološki cilj razvijajući ovu gumu. Nova tehnologija za uštedu goriva razvijena je kombinovanjem novih materijala, kao što su nano i silika čestice, i korištenjem nove tehnologije miješanja.

Kinergy Eco K425 pruža bolje performanse kočenja na mokroj podlozi, zahvaljujući specijalno dizajniranom gaznom sloju. Zaustavni put kraći je za 8% u poređenju sa konkurentskim gumama. Kontakt sa podlogom je povećan, pa je vožnja samim tim sigurnija i udobnija. Ova guma ima smanjen otpor pri kotrljaju za 12% u poređenju sa standardnom gumom. 

Hankook Dynapro HP2 je ljetnja guma visokih performansi namijenjena SUV i 4×4 vozilima. Ova guma posjeduje sve premijum kvalitete koje zahtijevaju evropska SUV vozila. Hankook Dynapro HP2 posjeduje kvalitete kao što su vrhunske performanse na vlažnoj podlozi, redukovanu buku pri vožnji, manji otpor pri kotrljaju i veći broj pređenih kilometara. Nije ni čudo, ipak je ova guma dio Hankookove najuspješnije linije proizvoda za SUV vozila. Dynapro HP2 zadovoljava sve stroge zahtjeve otpora pri kotrljaju i buke u SUV segmentu. Odlično prijanja na mokroj podlozi i pruža putnicima visok nivo komfora.

Iz Hankooka kažu da su sve karakteristike ove gume značajno unapređene u odnosu na prethodnicu. Tako Hankook Dynapro HP2 ima za 4% manji nivo buke, bezbjednost je povećana, kao i kontrola na pravcu, upravljivost, bolji je i odgovor na upravljačke komande, kočenje na suvoj podlozi poboljšano je za 5%, a životni vijek gume je produžen. Hankook Dynapro HP2 posjeduje jedinstveni gazni sloj sa četiri kanala, koji značajno redukuje šanse od akvaplaninga. Voda se sa gazne površine odvodi brzo i efikasno. Guma je predviđena da bude montirana na nova vozila kao originalna oprema i kao zamjenska guma proizvodit će se u dimenzijama od 15 do 19 inča, od kojih većina ima oznaku XL.

HANKOOK WINTER I*CEPT RS2 W452
HANKOOK WINTER I*CEPT RS2 W452

WINTER I*CEPT RS2 W452 Novi model i nasljednik W442 modela odlikuje se pouzdanim i stabilnim karakteristikama na mokrim, snežnim i klizavim putevima. Pripadnik nove generacije zimskih guma za evropska srednja, mala i monovolumen vozila pokazuje dobre rezultate pri umjerenim zimskim uslovima, na prostoru centralne i zapadne Evrope. 

HANKOOK  WINTER I*CEPT EVO2 W320A
HANKOOK WINTER I*CEPT EVO2 W320A

WINTER I*CEPT EVO2 W320 Hankook ponovno nadograđuje svoj asortiman zimskih guma ultra visokih performansi. I*cept Evo2 sa novim asimetričnim dizajnom i dvostrukom ulogom gaznog sloja, poboljšava prijanjanje na snijegu i držanje na mokrim i suvim putevima. Novost je i SUV verzija kao i indeks W za sva sportska i luksuzna vozila. Nova i poboljšana komponenta silike osigurava visoki eko standard i otpornost na kaljenje pri niskim temperaturama, što uveliko povećava efektivnu gaznu površinu u zimskim uslovima.

Preporučene gume za vaše potrebe

315/80 R22.5 DM09 156/150K
Viša
Cijena sa PDV-om
954.05 KM / KOM
11 R22.5 148/145L AH31
Viša
D
B
72
Garancija 4 godine
Cijena sa PDV-om
743.24 KM / KOM
13 R22.5 156/150K DM11 SMART WORK
Viša
C
B
73
Garancija 4 godine
Cijena sa PDV-om
1,017.12 KM / KOM
13 R22.5 156/150K SMART WORK DM09 ON/OFF POGON
Viša
D
C
75
Garancija 4 godine
Cijena sa PDV-om
955.85 KM / KOM

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.