Priprema automobila za proljeće

Zima je na izmaku i, iako proljeće donosi toplije vrijeme i bolje raspoloženje, ne možete samo uskočiti u uživanje bez ikakve pripreme. Dok se neki opremaju za borbu sa alergijom na polen, vozači treba da pripreme svoj automobil za proljećne pljuskove, toplije uslove vožnje, i saniranje štete koju je zima neupitno načinila na nekim dijelovima vozila. Proljećni servis automobila poštediće vas potencijalnih većih troškova popravki koji vas mogu zadesiti ukoliko ga preskočite. Razmotrićemo, u nastavku teksta, šta bi sve trebalo da provjerite u sklopu proljećne revitalizacije vašeg vozila.

Provjera tečnosti

Jednostavan, ali izuzetno važan korak, jeste provjera nivoa svih tečnosti u automobilu. Provjera tečnosti osigurava optimalne performanse i produžava životni vijek vašeg vozila.

Ukoliko je nivo ulja motora ispod preporučenog, potrebno ga je dopuniti odgovarajućim uljem jer motorno ulje štiti motor od kvarova i habanja, te je ključno za rad motora i sa njime povezanih komponenti.

Takođe, provjerite nivo antifriza u rezervoaru za hlađenje motora. On sadrži inhibitore korozije te nije faktor čija važnost prestaje sa povećanjem tempratura, nego se provjerava tokom cijele godine kako biste spriječili pojavu korozije i rđe u sistemu za hlađenje motora, ali i spriječili pregrijevanje motora tokom toplijih meseci.

Pored toga, ne zaboravite provjeriti nivo tečnosti za pranje vjetrobranskog stakla i tečnosti za kočnice. Ove tečnosti su važne za održavanje dobre vidljivosti i efikasnog kočenja - ključnih stavki za bezbjednost u vožnji. Tečnost za brisače, koja se tokom zime brzo prazni, neophodna je za čišćenje prljavštine sa šoferšajbne, a kočiono ulje prebacuje pritisak od vaše noge na pedali do točka, te je provjera i dopuna ovih tečnosti nezaobilazna stavka za sigurno putovanje tokom proljećnih mjeseci.

Provjera pneumatika

Uvijek naglašavamo važnost provjere stanja guma i izbora odgovarajućih pneumatika za odgovarajuću sezonu, te ni proljeće nije izuzetak. Nakon tereta zimske vožnje neophodno je poravnati i rotirati gume kako biste se pobrinuli da habanje bude ravnomjerno i produžili im životni vijek.

Provjera pritiska u pneumaticima podjednako je bitna stavka jer gume tokom zimskih mjeseci gube malu količinu pritiska za svaki pad temperature. Pritisak treba da bude u skladu sa preporukama proizvođača vozila kako bi se osigurala optimalna kontrola i ekonomičnost goriva. Takođe, važno je proveriti dubinu šare pneumatika, jer ona obezbjeđuje dobar kontakt sa putem i sprječava akvaplaning u vlažnim proljećnim uslovima.

Svakako, sa definitivnim prestankom zime vrijeme je i za zamjenu zimskih guma ljetnima ukoliko ne koristite gume za sve sezone, jer zimske gume, iako zakonom dozvoljene, nemaju dobre performanse na visokim temperaturama i nisu bezbjedne za vožnju. Redovna provjera i održavanje pneumatika uvijek su ključ za stabilnost i upravljivost vozila - ne kaže se uzalud da guma glavu čuva.

Provjera kočionog sistema

Već smo spomenuli važnost provjere nivoa kočionog ulja, jer nedovoljna količina ili kontaminirano ulje mogu prouzrokovati probleme u kočionom sistemu. Osim toga, pred period kiša i mokrih puteva važno je provjeriti i stanje kočionih diskova i pločica. So koja se tokom zime nalazi na putevima može da utiče na stanje kočnica, jer vodeni rastvor soli korozivno djeluje na glatke metalne površine ovih komponenti. Oštećene ili istrošene pločice mogu dovesti do smanjenja efikasnosti kočenja i dužeg zaustavnog puta.

Redovna provjera i održavanje ovih komponenti smanjuju rizik od saobraćajnih nesreća. Ukoliko primjetite bilo kakve nepravilnosti ili sumnjive znakove u vezi sa kočenjem vašeg vozila, poput škripanja ili otežanog kočenja, odmah posjetite profesionalni servis.

Inspekcija osvjetljenja

Osvjetljenje je još jedan konstantno relevantan faktor za sigurnost u vožnji. Pažljivo provjerite sve farove kako biste se uvjerili da su čisti i ispravni, te da vam je zagarantovana dobra vidljivost tokom noćne proljećne vožnje sa visokim šansama padavina, koje dodatno utiču na uslove smanjene vidljivosti.

Takođe, provjerite zadnja svjetla, uključujući kočiona svjetla, migavce i pozicione svjetiljke, kako biste mogli signalizirati svoje namjere u toku vožnje i smanjili rizik od nezgoda u promjenljivim proljećnim uslovima. Primjećivanje bilo kakvih neispravnosti u vezi sa osvjetljenjem je alarm za zamjenu oštećenih dijelova.

Detaljno pranje i čišćenje

Tokom zime se na vašem vozilu nakuplja velika količina prljavštine, kao i ostaci soli sa puteva, te je, kada se ova sezona završi, prioritet detaljno oprati spoljašnost vozila i šasiju kako biste izbjegli koroziju i oštećenja koja nagomilavanje ovih materija može da izazove. Pred proljeće definitivno ne treba da štedite na dubinskom čićenju spolja i iznutra kvalitetnim sredstvima i njihovom stručnom upotrebom. Detaljnost je nakon zime ključna, a sami ne možete dovoljno detaljno očistiti donju stranu vozila i gumene kanale, a nije na odmet ni počastiti vozilo nanošenjem zaštitnog voska ili drugih protektivnih sredstava u ovom periodu.

Detaljno pranje i čišćenje vozila na prvi pogled može djelovati manje relevantno, ali ovaj korak neće samo poboljšati estetiku, nego i produžiti životni vijek vašeg automobila. Za neophodnu detaljnost i temeljnost, prepustite ovaj posao profesionalcima bar jednom prilikom sa prelaska sa zimske na proljećnu sezonu. Na kraju krajeva, ovo je i neophodan korak pred tehnički pregled i registraciju, jer u skladu sa pooštrenim novim mjerama, vozilo čije snimanje ometaju blato ili prljavština ne može da prođe tehnički pregled.

Servis klima uređaja i filteri za vazduh

Zašto čekati poslednji trenutak i dovesti se tako u situaciju da na nepodnošljivim vrućinama primjetite da vam klima nije u funkciji, kada možete da je provjerite i dovedete u red već na proljeće. Provjera ispravnosti rada klima uređaja podrazumijeva provjeru sistema za punjenje rashladnim sredstvom i provjeru eventualnih curenja, ali i detaljno čišćenje filtera klima uređaja u svrhu uklanjanja prašine, bakterija i alergena. Sve ovo će uticati i na poboljšanje kvaliteta vazduha u kabini, i samim time, udobnosti vožnje.

Kada smo kod poboljšanja kvaliteta vazduha, ne zaboravite i na filtere za vazduh koji su takođe važni za nesmetano funkcionisanje vozila. Zaprljan vazdušni filter gubi efikasnost sprečavanja prodora nečistoća u vitalne elemente vozila, ali i otežava normalan protok vazduha. Kraj marta i početak aprila idealan su period za redovnu godišnju zamjenu ovih filtera, a za još udobniju proljećnu vožnju uključite u priču i filtere polena. Novi filteri pozitivno će djelovati na sistem za klimatizaciju, a zbog manjeg rada motora osjetićete i manju potrošnju goriva.

Provjera akumulatora

Zimski mjeseci su, zbog konstantne upotrebe grijača, brisača i ventilatora, najzahtjevniji za akumulator, te je nakon ovog perioda potrebno provjeriti da li je sa njime sve u redu.

Znaci koji mogu pokazati da nije su otežano pokretanje motora, slabljenje jačine lampica i farova u unutrašnjem prostoru, slabiji rad električnih uređaja, te, naravno, uključena lampica upozorenja aukumatora na komandnoj tabli. Ako primjetite bilo kakve znakove slabosti ili nepravilnosti, razmislite o zamjeni akumulatora, ili bar ubacite punjač za akumulator u svoj automobilski pribor, kako biste izbjegli potencijalne probleme na putu.

Provjera brisača

Zahtjevna zimska upotreba nerijetko ošteti brisače, koji su tokom proljeća prijeko potrebni. Ovo godišnje doba je, stoga, idealno i za nove metlice brisača kako biste poboljšali vidljivost i smanjili rizik od saobraćajne nesreće. Osim toga, dotrajale metlice brisača umjesto čišćenja mogu oštetiti vašu šoferšajbnu, te je svakako i bezbjednije i isplativije voditi računa o njihovoj redovnoj zamjeni.

Zaključak

Kao što primjećujete, vaše vozilo je sistem povezanih komponenti i vođenjem računa o nekom faktoru koji može djelovati kao ‚‚mali”, zapravo vodite računa o krupnijim faktorima. Još bitnije, ovo važi i obrnuto gledano - ne dovodite se u situaciju da zbog zapuštanja nekog manjeg dijela plaćate troškove velikih i ozbiljnih popravki, ili snosite posljedice saobraćajne nesreće.

Priprema vašeg automobila za proljeće je ključna za sigurnu, udobnu i pouzdanu vožnju tokom promjenljivih vremenskih uslova. Redovno održavanje i provjera ključnih sistema, kao što su tečnosti, pneumatici, kočioni sistem, osvjetljenje, klima uređaj i akumulator, ne samo da produžava vijek trajanja vašeg vozila, već i osigurava vašu bezbjednost i bezbrižnost tokom vožnje.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.