Odlažete auto gume tokom zime? Očistite ih u 5 jednostavnih koraka!

Gume na automobilima „osjećaju“ kišu, snijeg, blato ili vreo asfalt prevozeći nas svakodnevno do željene destinacije. To je neminovnost zbog koje i postoje. Međutim, moraju li iste uslove da doživljavaju i kad ih skinemo između dvije sezone? Jedino ispravno rješenje jeste da ih dobro očistimo i odložimo, kako bi nas bezbijedno prevozile i naredne sezone.

Budimo iskreni. Koliko nas razmišlja o gumama kada pere automobil, a kamoli kada ih odlaže za narednu godinu Ono što nas zanima jeste da miriše unutra i da sija spolja. Kako izgledaju gume, o tome rijetko mislimo. A istina je da su one jako važan dio naše bezbijednosti, budući da su u direktnom dodiru sa asfaltom.

Ako do sada niste razmišljali o pranju guma, sada je pravi trenutak za to. Ljeto je na izmaku i kao svaki odgovoran vozač, trebalo bi uskoro da zamijenite ljetne gume- zimskim. Ali ako ste ih do sada samo odlagali u garažu bez prethodnog pranja, postoji mnogo razloga zašto bi trebalo prekinuti sa tom praksom.

Zašto treba čistiti gume?

Iako je mnogo lakše skinti gume i samo ih odložiti do naredne sezone, mnogo pametnija odluka je da odvojite malo vremena, vode i sredstva za čišćenje i da ih operete. Tokom vožnje po svim kategorisanim i nekategorisanim putevima, one skupljaju prašinu, pijesak, kamenčiće i druga strana tijela. Ako se tako ostave do sljedeće godine, postoji velika šansa da vas neće sačekati u optimalnom stanju.

Zapravo, pranje guma se svrstava u njihovo redovno održavanje koje ima sljedeće benefite:

 • Produžava životni vijek
 • Održava performanse guma
 • Povoljno utiče na bezbijednost vožnje( kočenje, prijanjanje)
 • Estetski je prihvatljivije

Kako očistiti gume?

Vjerovatno mislite da za čišćenje guma nije neophodno neko specifično znanje, ali postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju, uključujući izbor sredstava za čišćenje i crijeva za ispiranje vodom.

U nastavku pročitajte detaljan vodič u pet koraka, kako detaljno oprati točkove.

 1. Pripremite sredstva za čišćenje

Prije početka čišćenja, pripremite sav neophodan materijal i opremu kako bi proces čišćenja tekao neometano. Oprema koja će vam biti potrena uključuje sljedeće:

 • Baštensko crijevo za zalijevanje
 • Sredstvo za čišćenje guma
 • Spužve
 • Vosak za gume

Vodite računa i o vremenskim uslovima, jer će vam biti nezgodno i nepraktično da ih perete tokom kišnog dana.

 1. Operite gume crijevom

Pranje guma započnite ispiranjem pomoću crijeva za vodu. Cilj upotrebe crijeva jeste da odstranite blato i druge veće nečistoće, koliko god je moguće, kako bisste pripremili „ teren“ za preciznije brisanje. U tom smislu, potrebno vam je crijevo sa određenim mlaznim pritiskom, ali ipak ne prejako. Crijevo za zalivanje bašte biće dovoljno, jer sigurno ne želite da skinete boju sa guma ili ih oštetite na neki drugi način.

Tokom ispiranja, mijenjajte položaj crijeva, kako biste odstranili prljavštiu i u dubljim šarama gazećeg sloja.

 1. Izribajte gume sredstvom za čišćenje guma

Kada skinete najveći dio prljavštine crijevom, pređite na preciznije i finije čišćenje sredstvom za čišćenje guma i krpom. Kada birate sredstvo za čišćenje, vodite računa da ne bude prejako. Jake hemikalije mogu skinuti boju, oštete spoljašnji sloj gume i doprinesu truljenju gume. Kada je riječ o četkama za brisanje, trebalo bi odabrati četke meke ili srednje dlake. Izbjegavajte grube četke koje mogu da oštete gazište. Vjerovatno će vam trebati četke različite širine, kako biste zahvatili sve šare na gazećem sloju. Nakon ribanja četkama, uzmite spužvu i svucite prljavštinu sa svih strana gume, uz korištenje crijeva.

 1. Ispolirajte gume voskom

Nakon štoo ih dobro operete, sačekajte da se gume potpuno osuše, a zatim nanesite vosak. Koristite jastučić za vosak, koji dolazi sa voskom i ispolirajte gumu na isti način, kao i vaš automobil i nakon toga ostavite da se osuši. Pasta će zaštititi gumu i spriječiti da se prljavština i blato zalijepe za nju. Takođe će obezbijediti da točkovi izgledaju čistije što je duže moguće. Ne zaboravite da obrišete višak voska, jer može oštetiti točak izazivajući promjene boje i tamne mrlje.

 1. Provjerite u kakvom su stanju gume

Dok čistite gume, trebalo bi da ih pregledate i utvrdite imaju li znakove oštećenja. Posebno obratite pažnju na rezove, izbočine i pukotine.

Rezovi

Neravnina na putu ili udar o ivičnjak može dovesti do posjekotina bočne strane gume. Bez obzira koliko je mala, oštećenu gumu bi trebalo da pregleda specijalista. Posjekotine na bočnoj strani gume mogu dovesti do ozbiljnijih oštećenja.

Izbočine

Izbočenje guma je uzrokovano različitim faktorima kao što su vožnja sa nedovoljno naduvanim gumama, prelazak preko rupe ili vožnja sa velikim opterećenjem. Izbočine mogu dovesti do opasnog kvara pneumatika i zato je jako važno da reagujete ako ih pronađete.

Pukotine

Pukotine na gumama su rijetke, jer se guma obično istroši prije nego što dođe do pojave pukotina. Međutim, pukotine su znak starenja i ukazuju na to da je vrijeme za nove gume.

U okviru pregledanja točkova, treba da izmjerite dubinu gazećeg sloja i provjerite pritisak u gumama.

 

Pranje automobilskih guma svrstava se u njihovo redovno održavanje tokom ljetne ili zimske sezone, a preporučuje se i kada se odlažu do upotrebe naredne godine. Sat vremena, koliko vam je otprilike potrebno da operete gume, na duže staze će vam utedjeti dane čekanja kod automehaničara i nekoliko stotina eura, koliko bi vam trebalo za nove gume.

KemoImpex BiH koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.