Šest navika koje brzo prazne Vaš akumulator

Krenuli ste na dugo iščekivano putovanje, važan poslovni sastanak ili druženje sa prijateljima, ali Vaš automobil se ne pali. Većina nas je vjerovatno makar jednom tokom svog vijeka kao vozača doživjela ovakvu situaciju.

Prema istraživanju najvećeg evropskog automobilskog udruženja - ADAC, akumulator predstavlja ubjedljivo najučestaliji razlog kvara automobila, u čak 52% slučajeva.

Glavni razlog brzog pražnjenja automobilskih akumulatora jesu loše navike vozača, a ne defekti pri proizvodnji samog akumulatora. Naime, stratifikacija tj. raslojavanje kiseline i nedovoljno punjenje dva su vodeća uzroka kvara, a nijedan ne može nastati kao posljedica lošeg kvaliteta akumulatora.

Naravno, akumulatori imaju ograničen životni vijek, i to u prosjeku između tri i pet godina, ali mnogi vozači prijavljuju kvar i znatno prije tog perioda. Zašto do toga dolazi i kako spriječiti prerano pražnjenje akumulatora, govorimo u današnjem tekstu. Otkrijte šest loših navika koje skraćuju vijek Vašeg akumulatora.

 

Paljenje potrošača prije startovanja motora

Svima nama se desilo da prije paljenja motora automobila očistimo šoferšajbnu od snijega, zagrijemo auto prije nego krenemo na posao, upalimo svjetla kako bismo se isparkirali u mraku, ili pustimo svoju omiljenu pjesmu na radiju. Ipak, ovo je velika greška, jer paljenje bilo kakvog potrošača, poput svjetala, brisača, audio uređaja ili grijanja, prije pokretanja motora, predstavlja veliki šok za akumulator.

Iako ovakva praksa neće uticati na Vaš akumulator nakon jednog ili dva slučaja, učestalo pokretanje potrošača prije motora dovest će do preranog pražnjenja i kvara akumulatora.

 

Ostavljanje upaljenih potrošača kada automobil nije u pokretu

Parkirate auto samo na minut da otrčite do trafike i ostavite upaljena svjetla? Ako prepoznajete ovu situaciju kao Vašu vozačku naviku, razmislite ponovo.

Upaljena svjetla, radio, grijanje ili klima, ili punjenje telefona preko automobila kada motor ne radi neki su od glavnih razloga prevremenog kvara akumulatora. Zato, kada parkirate automobil, bilo to na pet minuta ili celu noć, ugasite sve potrošače i obezbjedite duži vijek svog akumulatora.

 

Vožnja na kratke relacije

Bilo da kasnimo na posao ili moramo do prodavnice po kišnom vremenu, svi smo makar jednom „skoknuli“ automobilom na destinaciju udaljenu samo nekoliko minuta. Međutim, kratke vožnje loše utiču na rad akumulatora.

Kako se akumulator tokom vožnje puni, važno je da se automobil vozi često i na duge relacije, što čak može i duplirati životni vijek akumulatora.

Potrebno je otprilike osam sati neprekidne vožnje da bi alternator u potpunosti napunio akumulator. Stoga, ako su kratka putovanja automobilom dio Vaše svakodnevice, izbjegavajte nepotrebno koristiti pomoćne električne uređaje - time ćete produžiti životni vijek baterije i uštedjeti na gorivu.

 

Nepravilno postavljanje akumulatora

U slučaju da je akumulator labavo stegnut ili nije pravilno pričvršćen na svoje mjesto, javit će se vibracije tokom vožnje, posebno ako vozite po neravnom terenu. Nepravilno montiranje akumulatora rezultira stvaranjem oštećenja komponenata, i pukotina unutar akumulatora, a krajnji rezultat jeste pojava korozije i kvara.

 

Neredovna provjera i održavanje akumulatora

Redovno provjeravanje i održavanje svakih nekoliko mjeseci, posebno u vreme servisa, ključno je za kvalitetan i dugotrajan rad akumulatora.

Jedna od ključnih stavki jeste provjera nivoa vode, jer se količina vode događa uslijed normalnog stvaranja plina uzrokovanog visokim temperaturama.

Zimski uslovi su posebno rizični po rad Vašeg akumulatora. Niske temperature slabe akumulator, zbog čega je neophodno da posvetite posebnu pažnju svojim navikama ukoliko želite da bez problema prevaziđete zimsku sezonu.

 

Problemi sa instalacijama u vozilu

Ako u akumulatoru nisu dijagnosticirane unutrašnje smetnje, kvar mora da se traži u instalaciji samog vozila. Neki od uzroka mogu biti neispravni alternator, labav ili neispravan remen alternatora, neispravan regler koji dovodi do prepunjavanja akumulatora, ili neispravan prekidač ili relej.

 

Kako da prepoznate kvar akumulatora?

Kao što smo već spomenuli, akumulatori imaju određeni životni vijek koji Vaše navike tokom vožnje mogu značajno skratiti ili produžiti.

Iako nas kvar akumulatora često iznenadi u najnezgodnijem trenutku, nerijetko se mogu prepoznati znakovi koji ukazuju na to da je vrijeme za kupovinu novog akumulatora.

Akumulator čiji životni vijek je pri kraju uzrokovat će probleme sa paljenjem automobila, oslabljeno sijanje farova, ili probleme sa elektronikom u vozilu.

Takođe, kada pokušate pokrenuti vozilo, motor se pali usporeno i potrebno mu je više vremena za pokretanje. Paljenje sijalice motora na kontrolnoj tabli može biti znak slabog akumulatora, u kom slučaju je adekvatna i brza reakcija izuzetno važna.

 

Šta da radite kada primjetite znakove slabog akumulatora?

Najčešći način rješavanja problema ispražnjene baterije jeste paljenje automobila pomoću kabela, no ipak, imajte na umu da je ovo samo kratkotrajno rešenje.

Već sa prvim znakovima oslabljenog akumulatora trebalo bi da krenete u potragu za njegovom zamjenom. Voženje automobila sa lošim akumulatorom koji se brzo prazni ili posjeduje fizičke neispravnosti može dovesti do mnogo većih problema u radu samog automobila, pa čak i do eksplozije akumulatora.

Stoga, čim primijetite da Vas akumulator izdaje, krenite u potragu za novim, odaberite adekvatan akumulator spram zahtjeva Vašeg automobila, i pri postavljanju istog, obratite se profesionalcu. Naravno, kada kupite novi akumulator pobrinite se da ispratite gorenavedene savjete kako biste produžili njegov vijek trajanja.